Preguntes freqüents per estudiar a l'estranger

Sobre el finançament i els programes

Quines possibilitats de mobilitat tinc? (programes i beques)

  • International mobility exchanges: visita la secció de programes de mobilitat per veure totes les opcions. Per a més informació, consulta-ho amb Relacions Internacionals.
  • Joint programmes: també pots cursar part dels estudis i obtenir un títol d’una universitat partner a través dels programes de doble titulació. Per a més informació, consulta-ho amb la secretaria de la teva facultat.

Durant quant de temps puc estar de mobilitat?

Les estades de mobilitat poden durar un semestre o un curs acadèmic complet. En el cas de les beques Erasmus+, la durada màxima d’estada és de 12 mesos, però el afinançament és inferior.

Consulta amb Relacions Internacionals el nombre mínim i màxim de mesos depenent del tipus de mobilitat i dels requisits de la teva facultat. Consulta la llista de convenis de la teva facultat.

Vull anar a una universitat que no apareix a la llista de convenis. Què he de fer?

Si no apareix a la llista és perquè no té conveni amb UIC Barcelona i, per tant, no podem garantir que puguis anar a aquesta institució. Tanmateix, estem oberts a obrir convenis amb altres universitats, sempre que s’ajustin als criteris d’afinitat institucional i acadèmica. Si aquest és el teu cas, consulta amb Relacions Internacionals per a més informació i veure els terminis i com es pot fer.

Com puc obtenir informació de les beques? (o com se m’informarà de les beques que puc obtenir i els tràmits que he de fer?)

A les sessions informatives de mobilitat de la facultat te n’informaran.

Quant de temps dura el finançament de les beques?

Depèn del tipus de programa.

La mobilitat Bilateral és una programa sense finançament, però pots accedir als ajuts MOBINT o Santander Iberoamèrica, d’entitats externes a UIC Barcelona.

La mobilitat Erasmus+ depèn de si l’estada és d’estudis o de pràctiques:

  • Finançament mínim i màxim per a estudis: mínim 3, màxim 5
  • Finançament mínim i màxim per a pràctiques: mínim 2, màxim 3
    Amb Erasmus+ també pots sol·licitar l’ajuda MOBINT.

De quin import són les beques?

Quan rebré el pagament de la meva beca Erasmus+?

  • El pagament de la beca Erasmus+ es fa en dos terminis: el primer quan hagis arribat a la universitat de destinació i ens hagis enviat el “Certificate of Arrival”, i el segon i últim pagament, quan hagis tornat a UIC Barcelona i hagis lliurat tota la documentació requerida del programa.
  • El pagament dels ajuts MOBINT i Santander Iberoamèrica no es fan des de UIC Barcelona, ja que són convocatòries de la Generalitat i Banco Santander, respectivament. Per tant, ho has de consultar amb cadascuna de les entitats que gestionen els programes esmentats. La data pot variar cada any en funció de quan es llancin les convocatòries.

Soc estudiant amb beca BEA. Tindré aquesta beca durant la meva estada de mobilitat?

Sí. El pagament de la matrícula es fa a UIC Barcelona, per tant, la beca se t’aplicarà en l’import que hagis d’abonar sense cap variació.

Sobre els requisits de sol·licitud i admissió

Quins passos i tràmits he de fer per anar de mobilitat?

Consulta els detalls del procés aquí:

Com es fa la sol·licitud i quins són els requisits i la documentació?

Segons el programa en què vulguis participar i els requisits de la facultat a què pertanyis hi ha uns requisits específics. Consulta’n tota la informació a:

He de treure molt bones notes?

El primer requisit en què es basa l’assignació de places és l’expedient acadèmic. Com més bona nota mitjana tinguis, més possibilitats tindràs d’accedir a una plaça i una beca de mobilitat. A més, cada facultat té uns requisits específics pel que fa a l’expedient; així que et recomanem que t’esforcis ja des del primer curs a treure notes al teu màxim potencial.

Puc participar-hi encara que tingui assignatures suspeses en el moment d’anar-me’n a l’estranger?

Consulta aquesta i totes les altres qüestions acadèmiques amb el coordinador acadèmic de mobilitat internacional de la teva facultat.

Quants crèdits/ECTS cal cursar?

Consulta aquesta i totes les altres qüestions acadèmiques amb el coordinador acadèmic de mobilitat internacional de la teva facultat.

Qui m’ajuda a escollir la universitat de destinació?

Estudiar a l’estranger és una decisió important que marcarà el teu pas per la universitat i enriquirà els teus estudis. Per això, és important que et responsabilitzis d’aquesta decisió. El primer que has de fer és consultar la llista de convenis disponibles de la teva facultat. Has de seleccionar tres destinacions per ordre de preferència. Per a això, et recomanem que consultis la pàgina web de la universitat i prenguis una decisió segons el teu nivell d’idioma del país de destinació. A més, ho pots consultar amb el coordinador acadèmic de mobilitat internacional de la teva facultat.

Qui m’ajuda a trobar una empresa per fes les pràctiques?

És la teva responsabilitat trobar una empresa per fer les pràctiques. No obstant això, pots consultar-ho amb el departament de pràctiques de la teva facultat i la lllista de webs en què pots trobar pràctiques.

Què són el Learning Agreement (LA) i el Training Agreement (TA)?

  • El Learning Agreemnt és l’acord i la convalidació d’assignatures entre UIC Barcelona i la universitat de destinació.
  • El Training Agreement és l’acord del tipus de pràctiques que faràs a la universitat o l’empresa de destinació. .
  • Tots dos han d’estar aprovats per UIC Barcelona i la institució de destinació abans que comencis l’estada. S’aplica a alumnes Erasmus, de mobilitat bilateral i SICUE.

Què és el Conveni de Subvenció?

És el contracte Erasmus+ pel qual et compromets a complir els teus drets i obligacions com a alumne Erasmus, i en el qual s’especifica la durada de la teva estada i l’import de la beca. S’aplica només a alumnes Erasmus+.

Què passa si suspenc a la universitat de destinació?

T’hauràs de presentar a la segona convocatòria a la universitat de destinació, o repetir a UIC Barcelona els crèdits que no se t’hagin pogut validar.

Com es fa la convalidació de crèdits?

Quan tornis a UIC Barcelona, una vegada hagis obtingut el certificat de notes de la universitat en la qual has fet l’estada i seguint el que s’ha acordat en el Learning Agreement o el Training Agreement.

Allotjament, estrangeria i altres tràmits

A qui haig d’acudir si tinc dubtes o un problema durant la meva estada?

  • Dubtes acadèmics: al coordinador acadèmic de mobilitat internacional de la teva facultat a UIC Barcelona.
  • Dubtes sobre el pagament de la beca, contacte amb la universitat de destinació, la plataforma Relint 2.0 o qüestions d’immigració: amb el Servei de Relacions Internacionals de UIC Barcelona.
  • Altres dubtes logístics (allotjament, calendari de classes i horari a la universitat de destinació, etc.): depenent del tipus de gestió, amb el Servei de Relacions Internacionals de UIC Barcelona o de la universitat de destinació, o amb l’ambaixada o el consolat espanyol del país en què et trobes.

Com puc buscar allotjament al país de destinació?

La universitat de destinació és qui t’ha d’informar sobre les possibilitats d’allotjament al país de destinació. És possible que t’ofereixin plaça en una residència universitària; no obstant això, és la teva responsabilitat contactar-hi per solucionar qualsevol dubte o reservar una plaça a l’allotjament que se t’ofereixi.

Quan haig de reservar els bitllets per viatjar al país de destinació?

Aquesta és una decisió que has de prendre tu. Tanmateix, des de UIC Barcelona et recomanem que ho facis com més aviat millor, una vegada hagis rebut la carta d’acceptació de la universitat de destinació i estiguis 100% segur que compleixes els requisits d’expedient de la teva facultat.

He de pagar matrícula a la universitat de destinació?

No. Els acords d’intercanvi de mobilitat internacional eximeixen del pagament de matrícules a la universitat de destinació. Per tant, el pagament de la matrícula es fa a la universitat d’origen de l’alumne, és a dir, a UIC Barcelona, com si d’un curs més es tractés. Algunes universitats poden sol·licitar el pagament d’una taxa simbòlica per obertura d’expedient o ús de material delicat.

Tingues en compte que hi ha certs convenis de caràcter específic, com d’escola d’estiu o de doble titulació, en els quals sí que es paguen taxes acadèmiques a la universitat de destinació.

Quin tipus de tràmits he de fer per viure al país de destinació?

Depenent del país al qual viatges necessitaràs certs documents.

Si viatges fora de la Unió Europea, hauràs:

  1. D’inscriure’t al Registre de Ciutadans a l’Estranger.
  2. De sol·licitar un visat d’estudiant a l’ambaixada del país de destinació, a Espanya demanaran un tipus de document o un altre, una cosa semblant a un número o targeta d’identitat.
  3. De contractar una assegurança mèdica amb cobertura internacional.

Si viatges dins de la Unió Europea, hauràs:

  1. D’inscriure’t al Registre de Ciutadans a l’Estranger.
  2. D’adquirir, abans del viatge, la Targeta Sanitària Europea i contractar una assegurança mèdica que cobreixi tota la teva estada.

En tots dos casos és possible que el país de destinació et demani que facis altres tràmits similars a l’empadronament, DNI per a estrangers, etc. Pregunta tota la informació a l’empresa, o a Relacions Internacionals de la teva institució de destinació, o a l’ambaixada o consolat corresponent.